Biologisch vlees, biologische groente en biologische melk: je komt deze producten vandaag de dag in vrijwel iedere supermarkt tegen. Ook het aanbod biologische wijn wordt met de dag groter. Drink je regelmatig een glaasje, maar kies je eigenlijk altijd voor ‘normale’ wijn? Dan zie je misschien niet in waarom je overstapt. Om jou te overtuigen, hebben we hieronder 3 redenen om voor biologische wijn te kiezen op een rijtje gezet.

1) Smaken hetzelfde als ‘normale’ wijnen

Sommige wijnliefhebbers denken dat biologische wijn anders smaakt dan normale wijn. Dit denken ze omdat deze wijnen afkomstig zijn van biologische wijngaarden. Een vooroordeel, want biologische wijn smaakt vaak hetzelfde als normale wijn. Ze worden immers van dezelfde druiven gemaakt. Bovendien rijpen de druiven op dezelfde manier in een biologische wijngaard en worden ze op dezelfde manier in wijn verwerkt.

Het kan zelfs zijn dat biologische wijn beter smaakt dan normale. De reden hiervoor is dat biologisch geteelde druiven harder moeten werken. Ze mogen immers niet behandeld worden met chemische bestrijdingsmiddelen, waardoor ze zichzelf gezond moeten houden. Dit komt de kwaliteit van een druif doorgaans ten goede en dat proef je vaak terug als je de wijn drinkt.

2) Geproduceerd met aandacht voor mens en milieu

Een tweede reden om biologische wijn te verkiezen boven normale wijn, is omdat deze wijn geproduceerd wordt met aandacht voor het milieu. Zo mogen er in biologische wijngaarden bijvoorbeeld geen chemicaliën gebruikt worden die slecht zijn voor de natuur en/of dieren. In plaats daarvan worden ‘slechte’ insecten bestreden met ‘goede’ insecten.

Je kiest niet alleen voor biologische wijn omdat dit beter is voor het milieu, maar ook omdat het beter is voor jezelf. De druiven worden niet bestreden met chemicaliën, waardoor je minder schadelijke stoffen binnenkrijgt als je biologische wijn drinkt. Daarnaast is het sulfiet-gehalte in biologische wijn lager dan in normale wijn. Deze stof kan eraan bijdragen dat je hoofdpijn krijgt als je (veel) wijn drinkt.

3) Prijzen zijn vergelijkbaar

Biologische wijnen worden op een ‘speciale’ manier geproduceerd. Daarom denken mensen vaak dat de prijs van zo’n flesje veel hoger ligt dan die van normale wijn. Een fles biologische wijn kan inderdaad iets duurder zijn, maar het verschil in prijs is vaak te verwaarlozen. Besef je bovendien dat je een bijdrage levert aan het klimaat door voor biologische wijn te kiezen en dat is ook wat waard.

Hoe herken je biologische wijn?

Wil je graag een biologische Sancerre kopen? Dan wil je misschien weten hoe je kunt zien dat de druiven biologisch geteeld zijn. Hiervoor kijk je of er een biologisch keurmerk op de fles staat. Dit keurmerk mag alleen gebruikt worden door wijnmakers die zich aan de Europese wetten en regels houden tijdens het productieproces en die hun druiven op biologische wijze telen. Er is overigens niet zoiets als één keurmerk voor biologische wijnen. Elk land kan met behulp van eigen certificeringen aangeven dat een wijn biologisch is. Wel moeten wijnmakers voldoen aan de regels van de Europese Unie om een biologisch keurmerk te krijgen.