Bestelauto’s die op brandstof rijden, zijn nogal vervuilend. Daarom overweeg je misschien om over te stappen op elektrische bestelauto’s. Rijden op stroom is immers een stuk beter voor het milieu dan rijden op brandstof. Net als voor bestelauto’s op brandstof geldt voor elektrische bestelauto’s eveneens dat je deze moet verzekeren. Maar hoe pak je dit eigenlijk aan? In deze tekst helpen wij je op weg.

Basisdekkingen voor elektrische bestelauto’s

Net als bij brandstofauto’s kun je bij elektrische auto’s ook uit drie basisdekkingen kiezen. De minimale verzekering voor een elektrische bestelauto is een WA-verzekering. Hiermee ben je verzekerd voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA).  Veroorzaak je schade bij iemand anders met het voertuig? Dan hoef je dit niet uit eigen zak te betalen, want je verzekeraar vergoedt dit.

De dekking van een WA-verzekering is niet bijzonder uitgebreid. Schade aan je elektrische bestelauto wordt bijvoorbeeld niet vergoed. Wil je dit wel? Dan is de basisdekking WA+ misschien meer iets voor jou. Naast schade die je met je bestelauto bij anderen aanricht, wordt ook specifieke schade aan je eigen voertuig vergoed. Zo keert een verzekeraar bijvoorbeeld geld uit als de schade het gevolg is van diefstal, storm of brand.

Tot slot kun je een allrisk bedrijfsautoverzekering van Univé afsluiten. Omdat elektrische auto’s vaak nieuw zijn en een hoge aanschafwaarde hebben, wordt er vaak voor deze basisdekking gekozen. Dit komt vooral doordat een allrisk autoverzekering net een stapje verder gaat dan WA+. Een verzekeraar keert bijvoorbeeld ook geld uit als de schade aan je elektrische bestelauto het gevolg is van een (eenzijdige) aanrijding.

Aanvullende mogelijkheden

Kan de dekking van een allrisk autoverzekering je nog niet helemaal bekoren? Geen probleem, want je kunt de basisdekking uitbreiden met één of meer aanvullende verzekeren. Je kunt onder meer een inzittendenverzekering afsluiten voor je elektrische bestelauto. Hiermee zijn zowel jij als eventuele passagiers beter verzekerd voor schade bij ongelukken. Daarnaast bieden veel verzekeraars aanvullende verzekeringen aan voor pechhulp en rechtshulp in het verkeer. Omdat de opties per verzekeraar kunnen verschillen, is het verstandig om je goed in aanvullende verzekeringen te verdiepen.

Wat kost het verzekeren van een elektrische bestelauto?

Voordat je een knoop doorhakt, wil je waarschijnlijk ook weten wat het kost om een elektrische bestelauto te verzekeren. Omdat dit afhangt van de keuzes die je maakt, kunnen we hier geen uitspraken over doen. Gelukkig kun je op de site van een verzekeraar vaak makkelijk en snel berekenen hoeveel je per maand betaalt voor het verzekeren van je elektrische bestelauto. Je vult je gegevens in, kiest je dekking(en) en ziet vervolgens direct welke premie hierbij hoort.

Elektrische vrachtwagen verzekeren

In plaats van een elektrische bestelauto kun je ook voor een elektrische vrachtwagen kiezen. Een bestelautoverzekering is dan niet toereikend, maar een vrachtwagenverzekering van Univé is dat wel. Deze verzekering kun je ook afsluiten voor elektrische vrachtwagens. Je betaalt dan wel een hogere premie, want vrachtwagens zijn doorgaans groter, zwaarder en duurder dan bestelauto’s. Daarbij komt dat je het voertuig waarschijnlijk allrisk wilt verzekeren en dit is de duurste basisdekking.