Wijn is er natuurlijk in allerlei soorten en smaken te vinden. Van een frisse witte wijn tot een stevige rode wijn, per situatie kun je weer trek hebben in een andere wijn. Wat zijn nu de perfecte redenen om een krachtige rode wijn open te maken en optimaal van te genieten? Lees snel verder.

Wijn met karakter

Een volle, stevige rode wijn is perfect om te drinken als je zin hebt in een wijn met karakter. Zo’n wijn drink je echt op met de volle aandacht erbij: daar kun je soms natuurlijk helemaal trek in hebben. Neem dan ook de tijd om een karakteristieke rode wijn met plezier op te drinken. Kies een ideale wijn uit, want er is genoeg om uit te selecteren. Barolo wijn is een goed voorbeeld, ook wel bekend als de koning onder de Italiaanse wijnen. Dat is natuurlijk nogal een titel! De wijn wordt gemaakt met de nebbiolo druif, met name te vinden in Piemonte. Het is een krachtige wijn met een hoog tanninegehalte, met tonen van viool, roos en rood fruit. Een echte klassieke wijnkeuze, goed geschikt om een bijzonder moment mee te vieren bijvoorbeeld.

Rode wijn en spijs

Rode wijn gaat goed samen met een heleboel lekker eten. Daarom kun je ook voor een volle rode wijn kiezen om bij een bepaalde maaltijd te serveren. Aangezien de wijn karakteristiek is, mag het eten dit ook zijn. Je wilt immers dat de smaken tegen elkaar zijn opgewassen. Het kan zelfs zo zijn dat er per rode wijnsoort een specifiek type eten perfect bij past. Zo is het een heerlijk idee om truffelgerechten te serveren bij Barolo wijn, zoals een pasta met paddenstoelen en truffel. Dat maakt wel duidelijk: combineer krachtig eten met krachtige wijn. Ander lekker eten bij een goede rode wijn? Bij Valpolicella wijn, afkomstig uit de regio Veneto in Italië, past rood vlees uitstekend. Rund- of lamsvlees bijvoorbeeld, evenals wild. Dit kun je bij veel stevige rode wijnen serveren, want de volle smaken complimenteren elkaar. Ook heerlijk bij rode wijn? Een kaasplank, met een mix van pittige kazen.

Gure dagen

Ook het weer heeft invloed op de wijn waar je trek in hebt. Zonnige, zomerse dagen vragen doorgaans om een lichte, soepele wijn. Maar als het buiten guur en koud is, heb je waarschijnlijk meer zin in een krachtige rode wijn. Trek op zo’n moment een goede fles rood open! Kruip er lekker mee op de bank, onder een dekentje. Het liefst heb je natuurlijk ook nog een open haard in de woonkamer (hét romantische rode wijn-idee), maar zet anders de verwarming goed aan. Of maak het gezellig in huis met kaarsjes om je heen, en serveer het glas rode wijn aan de eettafel – maak hier eens tijd voor een goed gesprek. Rode wijn gaat dus hand in hand met een winterse sfeer. Kun je een volle rode wijn dan ook in de zomermaanden serveren? Natuurlijk, drink het vooral wanneer je er zin in hebt. Daarnaast gaat zo’n rode wijn goed samen met bijvoorbeeld rood vlees van de barbecue, om nog een laatste idee te geven. Of schenk nog eens een goed glas in als het buiten begint te schemeren, maar je de avond nog niet meteen wilt afsluiten.

Stevige rode wijn leent zich voor een heleboel momenten. Tijdens een gure dag, in combinatie met bepaald eten of wanneer je zin hebt in een karakteristieke wijn: kies steeds weer de beste momenten uit. Zo’n goed glas rood blijft je bij. Genoeg reden dus om altijd een mooie fles te hebben staan in huis, om open te trekken wanneer het moment zich aandient. Proost!