Hey daar, wijnliefhebber! Heb je zin om de wereld van wijnen te ontdekken? Zou je graag willen starten met wijnproeven? Dan helpen wij jou graag! In deze gids delen we graag een paar fijne tips over de basisprincipes om wijnproeven onder de knie te krijgen. We leren je ook meteen hoe je smaakpapillen kunt trainen om het proeven van een goede wijn te begrijpen. Laten we van start gaan!

Stap 1: Kies je wijnen

De eerste stap bij het wijnproeven is natuurlijk om de juiste wijnen te selecteren. Het is daarbij goed om je één type wijn te concentreren om mee te beginnen, zoals bijvoorbeeld rood, wit of rosé. Vanaf daar kun je variëren met verschillende locaties om via die weg verschillende smaakvariaties te ontdekken. Ook als beginner is het belangrijk om te beginnen met wijnen uit koelere klimaten, omdat deze wijnen vaak een lagere alcoholpercentage hebben van ongeveer 10-12%. Dit is tegenstelling tot warmere klimaten, waarbij de wijnen 13-15% bevatten.

Stap 2: De temperatuur controleren

Wist je dat de temperatuur van de wijn een grote invloed kan hebben op hoe de wijn smaakt en aanvoelt in de mond? Het is daarbij wel belangrijk dat je de wijn op de juiste temperatuur proeft. Witte wijnen zoals pinot blanc, moeten namelijk koeler geserveerd worden dan bijvoorbeeld rode wijnen. Ook zoete wijnen moeten koeler geserveerd worden dan droge wijnen. Hierbij geldt een goede vuistregel om witte wijn te serveren tussen de 7 – 13 graden Celsius. Rode wijn kun je schenken tussen de 12-18 graden Celsius.

Stap 3: Gebruik de juiste glazen

Zeker bij het wijnproeven is het belangrijk om de juiste glazen te gebruiken. Een wijnglas met een tulpvorm of bolvorm is bijvoorbeeld ideaal omdat het de aromatische eigenschappen van de wijn beter vasthoudt, evenals de smaak en het aroma. Houd rekening met een wijnglas van ongeveer 350 ml. Zo biedt het glas voldoende ruimte voor het walsen en het uitbrengen van de geuren en smaken.

Stap 4: Beschrijf wat je proeft

Bij het wijnproeven is een belangrijk onderdeel dat je goed beschrijft wat je proeft. Begin met het kijken naar de wijn, de helderheid, kleur en viscositeit. Geef vervolgens een geurbeoordeling van de wijn, beschrijf de aroma's en beoordeel de complexiteit. Een tempranillo wijn heeft bijvoorbeeld vaak aroma's van rood fruit en specerijen. Tot slot kun je de wijn proeven, waarbij je goed op de smaak en het gevoel in je mond moet letten, zoals de zuurgraad, tannines en body. Probeer zo gedetailleerd mogelijk te zijn in je beschrijvingen.

Stap 5: Combineer met eten

Een wijnproeverij is natuurlijk niet compleet zonder lekkere, bijpassende hapjes. Het juiste eten kan namelijk de smaak van de wijn versterken en vice versa. Probeer daarom verschillende combinaties en ontdek welke combinatie jouw favoriet is.

Stel je voor: het is een heerlijke zomeravond en je hebt de leukste vrienden over voor een gezellig diner. Je hebt net de perfecte fles wijn uit de kelder gehaald en je weet zeker dat de wijn heel lekker is. Maar hoe zorg je er nu voor dat de wijn precies goed is? Combineer de tips uit deze gids en dan komt het vast en zeker goed. Proost op een gezellige avond!