Als je zo de supermarkt in loopt, denk je niet constant aan wat er nog in de artikelen zit. Neem als voorbeeld handolie. Palmolie zit in bijna de helft van alle artikelen in de supermarkt, maar dan is de zorg wat is handolie? Handolie is een vet. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in koekjes om ervoor te zorgen dat je langer knapperig blijft. Daarnaast zit het in bijvoorbeeld margarine dat je 's ochtends op je brood smeert. Waarom wordt palmolie in veel artikelen gebruikt? Dat komt door het feit dat het een zeer effectieve plant is om uit te breiden.

Hoe wordt handolie gemaakt?

Handolie komt van de oliehand. Deze boom draagt ​​roodoranje vruchten waarvan de olie is gemaakt. De boom kan bij volledige uitzetting tot 5 meter hoog worden. Het begint echter pas na 4 jaar vruchten af ​​te werpen. De vruchten zetten uit in enorme trossen, waardoor er snel veel kan worden verzameld. De vruchten worden daarna gestoomd en de pit wordt verwijderd. Vervolgens wordt het vruchtvlees van de vrucht geperst en komt de olie eruit. Op een hectare land kan ook veel handolie worden gewonnen. Van alle plantaardige oliën die wereldwijd worden gebruikt, is 35 procent gemaakt van handolie, en van alle landbouwgrond die er is voor de productie van plantaardige olie, wordt slechts 10 procent gebruikt voor palmolie. Behalve dat het zeer efficiënt is, wordt het ook in veel artikelen gebruikt. Desalniettemin is er één probleem en dat is de niet-duurzame methode om deze olie te genereren. Op de niet-duurzame manier vindt er veel ontbossing plaats, wat gevolgen heeft voor de natuur. Als de productie van de olie honderd procent duurzaam is, zou dat zeker betekenen dat er helemaal geen noodzaak is voor ontbossing.

Waarheden over de oliepalm en ook over olie

Enkele leuke aspecten van zowel handolie als de oliepalm, is dat een persoonsboom maar liefst 40 kilo olie per jaar kan produceren en dat een hectare oliepalmen gemiddeld 3,8 ton palmolie genereert per jaar. Zoals ik zojuist heb besproken, verbruikt de palmolieproductie slechts tien procent van alle landbouwgrond die wordt gespaard voor de productie van plantaardige oliën, maar toch is 35 procent van alle gebruikte plantaardige oliën gemaakt van handolie. Dat maakt deze plant de meest efficiënte manier om plantaardige olie te produceren. Van alle handolie die wordt geproduceerd, komt 85 procent van alle olie zowel uit Indonesië als uit Maleisië.

Geef een reactie